Hedonistisikoja koetellaan

Meillä on edessämme kaksi mielenkiintoista viikonloppua. Mielenkiintoista uuden autottoman elämämme näkökulmasta.

Ensimmäisenä vuorossa ovat perinteiset kesäkauden päättäjäiset ystäväperheemme luona Kirkkonummella. Ohjelmassa on viimeistä kertaa kesämajassa istumista, hyvää ruokaa, juomaa – ja huonoa musiikkia. Perinteitä.

Nämä Kirkkonummen reissut ovat yksi niistä korkeista henkisistä kynnyksistä, joiden ylittämistä epäilimme auton myyntiä harkitessamme. Matka tuntui pitkältä ja hankalalta ilman omaa autoa. Pitkä ja hankala, our sweet asses! Nyt kun olemme tämän matkan jo muutaman kerran erilaisilla juna-bussi-pyörä –yhdistelmillä tehneet, olemme Jorvaksen jo itsessään varsin hurmaavan maalaispysäkin penkillä pyöritelleet kilvan päitämme, että minkä helkatin takia olemme joskus Niemisille autolla ylipäätään menneet. Ei mitään järkeä! 

Eikä vähiten siksi, että aika usein kinkereihimme on sisältynyt koko illan kestävä ohjelmanumero; laskutoimitus, kuka lopettaa viinin lipittämisen ja mihin aikaan, että on seuraavana päivänä valmis autonrattiin. On totta kai ylevää korostaa autottomuuden ekologisia ulottuvuuksia, mutta kyllä se vaan totta vieköön tekee höpöä juhlatunnelmalle, kun ei tarvitse miettiä, että kumpiko sitä on aamulla rattivuorossa.


Kirkkonummen reissu ei siis normaalisti aiheuta mitään pohdittavaa, mutta tulevan viikonlopun reissuun sisältyy kuitenkin muuan haaste, nimittäin kuopuksen taitoluistelukoulu Kauniaisten jäähallissa sunnuntaiaamuna klo 10.10. Matkaa paikkojen välillä on noin 19km eli ajaksi muutettuna sunnuntaiaamun hiljaisuudessa omalla autolla parikymmentä minuuttia. Ah! Mutta sattuneista syistä tämä ei siis tule kysymykseen.

Alkaa mietintä.

Lainataan Niemisten autoa? No joo, mikä ettei, mutta heillä itsellään on samaan aikaan lätkätreenit omassa jäähallissaan. Ei onnistu.

Eipä hätää, otetaan käyttöön uusi paras ystävämme, reittiopas. Tarjolla olisi klo 8.40 lähtö bussilla Länsiväylää Westendiin ja siellä vaihto toiseen bussiin. Perillä Kauniaisten jäähallilla pienen lisäkävelyn jälkeen klo 9.48. Matka-aika vaatimaton 1h8min. Epäusko alkaa hiipiä puseroon.

Tulisiko apuun yhteiskäyttöauto? Sen saisi tilattua Kauklahden asemalle, josta olisi kätevä rullata Kauniaisiin. Mutta miten päästä ensin juna-asemalle, josta pääsemme Kauklahteen. ”Perillä” edessä on auton etsiminen jne. Okei, sen jälkeen helpottaa: ajellaan jäähalliin ja palautetaan auto Kauklahteen. Mutta sieltä pitäisi sitten taas päästä kotiin… uuh, aika vaivalloista varhain sunnuntaiaamuna todennäköisesti lyhyiden yöunien jälkeen.

Entäs taksi? Sehän ei itse asiassa vaikuta lainkaan pöllömmältä edellä läpikäytyihin vaihtoehtoihin nähden. Mutta että taksilla jäähallille? Mitä siitäkin nyt sitten ajateltaisiin? Joko, että nuo eivät ole ajokunnossa (niin kuin ei välttämättä ollakaan) tai, että kortti on kaahattu kuivumaan. Pitäisikö pyytää kuskia pysäyttämään sopivan etäisyyden päässä jäähallin pihasta, ettei kukaan näe meidän saapuvan taksilla treeneihin? Ihan oikeasti, sen verran tässä ollaan Lutherin kansaa, että vielä pitää vähän henkistä jumppaa tehdä, ennen kuin lasten harrastuksiin kuskaaminen taksilla tuntuu luontevalta vaihtoehdolta.

Ja näin. Tervetuloa autottomien ihmisten maailmaan! Etsi, vertaile, suunnittele. Punnitse, kellota ja kalkyloi. Bussilla pääsisi, mutta se kestää tässä tapauksessa naurettavan kauan. Taksi olisi kätevä, mutta maksaahan se heti paljon enemmän, ja sitten pitää mennä luistelukoulusta suoraan kirkkoon katumaan, kun tuli oltua mukavuudenhaluinen hedonistisika.

Vielä emme tiedä, millä mennään, mutta todellakin mennään! Nyt ollaan vielä siinä taistelijamoodissa, että mitään reissuja ei jätetä tekemättä vain sen takia, ettei meillä ole omaa autoa.

Lähettäkää meille voima-ajatuksenne ja pyytäkää toteemieläimiltänne siunausta matkallemme! Kerromme ensi viikolla, miten meni.

26 kommenttia

 1. Menette taksilla, sekin on julkinen kulkuneuvo. Auton kustannusten hinnalla voi ajaa parikertaa taksilla ja ihan ovelle asti. Mitä se kenellekkään kuuluu? Itse olen hakenut poijan kesäleiriltä taksilla kun mikään muu ei onnistunut.

  VastaaPoista
 2. Todella kiinnostava aihe! Mekin olemme espoolainen lapsiperhe, tosin vielä autollinen, ja nuo argumentit autottomuutta vastaan kuulostavat niiiin tutulta :-) Tsemppiä teille, ihan mahtava projekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, Sami! Kiitos paljon kannustavasta ja innostuneesta kommentista. Kiva, jos seuraat rehellistä taivaltamme tässä "projektissa" :) Mukavaa syksyä koko perheelle!

   Poista
 3. Lapsiperheen autotonta elämää kokeiltiin muutama vuosi sitten samantyyppisessä tilanteessa kolmen kuukauden ajan ja se riitti vallan mainiosti. :-) Ehkä tuli patikoitua enemmän ja pohdittua sadevarusteita, kiiteltyä hyvää joukkoliikennettä ja sitä rataa, mutta kyllä oli myös ilmiselvää, että ilman omaa autoa ei kuitenkaan haluttu jatkaa. Syy: liian monta enemmän ja vähemmän tähdellistä reissua sinne ja tänne, jotka autottomina tai vuokra-autojen varassa kävisivät hankaliksi. Sitä muuten harrastettiin joskus aikaisemmin. Kun hybridit, vähäpäästöiset ja pian yhä useammin sähköautot valtaavat markkinoita, on minusta aivan turha tehdä ongelmaa yksityisautoilusta. Yksi tapa helpottaa tilannetta on tehdä vuokra-autoilusta edullisempaa, onhan kilpailu saavuttanut aika tehokkaasti joukkoliikenteenkin. Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, Petra! Kiitos mielenkiintoisesta kommentista. Tarkennettakoon tarkoitusperiämme sen verran, että tämän kokeilun ideana ei ole tehdä yksityisautoilusta sinänsä ongelmaa. Me emme vain halua omistaa omaa autoa :) Jos muut haluavat, se on täysin ok ja monessa tapauksessa paitsi ymmärrettävää myös välttämätöntä. Yksi eniten pohdituttavista jutuista itselle on lasten harrastukset tulevaisuudessa. Katsotaan sitä sitten rauhassa, tilanne, reissu ja retki kerrallaan. Mutta kuten sanoit, monia kehittämiskohteita tältä sektorilta totisesti löytyy. Mukavaa syksyä!

   Poista
 4. Ihana seurata tätä teidän projektia (ja muutakin menoa ig:n välityksellä). Ootte niin positiivisia ja symppiksiä molemmat :)

  VastaaPoista
 5. Nelihenkinen perhe pikkukaupungista,lapset jo aikuisia. 35 vuotta yhteiselämää, ei ainoatakaan autoa eikä miehellä ajokorttia. Pyöriä on ollut usseempoo mallii, värrii ja kokkoo, vaihteilla ja iliman. Onnikat kulukkoot, jos kulukkoot. Hengissä on selevitty ja ainakkii omasta mielestä ihan täyspäisinä.

  VastaaPoista
 6. Polkupyörä? Noin tunnin pyöräily yhteen suuntaan? Syksy, hyvät pyöräilykelit. Toki jos lapset pyöräilevät myös, voi matka olla liian pitkä. Pyörä-juna-/pyörä-Bussi yhdistelmä? Joidenkin toisten kavereiden auto? Mielenkiinnolla odotan, mihin ratkaisuun päädytty! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis pyörä-junayhdistelmällä varmaankin mennään :) Mutta sit sillä kombolla taksipaluu ei onnistu...jos menis junalla ja poistuis taksilla :) Naapureidenkin autoa mietittiin, mutta kynnys on vielä siinäkin suuri. Itseäkin oikein jännittää, mihin tässä päädytään! Siihen palataan siis varmuudella. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Tämä antaa uskoa yhden hengen perheelle, joka kesällä tuli ääneen puhuneeksi autosta luopumisesta seuraavan suuremman autoremontin yhteydessä. Työpaikka kaiken lisäksi todellakin julkisten varrella, kollega asuu naapurissa ja ottaa tiukan paikan tullen kyytiin. Sukulaiset ja lomapaikat kaukana, mutta sinnekin pääsee julkisilla. Harrastukset vaatii vähän pohdintaa, mutta eivät ole ollenkaan mahdottomia. Lentokentälle pääsee taksilla jos kauemmas pitää lähteä, hinta suunnilleen sama kuin parkkimaksu viikonlopulta. Onnea teille ja rohkeutta meille muille autottomaan arkipäivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aino-Leena! Tsempistä ja kommentista. Meidän päätöksemme tosiaan viimeisteli kahden kuukauden aikana autoon laitettu 2000€: ensin uudet kesärenkaat ja sen jälkeen hajonnut turbo. Kiitos ja näkemiin :) Autoon sisältyy niin paljon piilossa olevia kuluja, että niitä tulee usein aliarvinoineeksi. Edelleen, en kannata omasta autosta luopumista jos elämä sen myötä tulee ylitsepääsemättömäksi - näin on monessa paikassa, monessa perheessä, monessa elämäntilanteessa tai ammatissa. Mutta JOS sen VOI tehdä, miksei sitä tekis :) Tsemppiä pohdintoihin ja päätöksiin!

   Poista
 8. Mitä tuossa mietitte sitä, että mitä ne muut ajattelevat - hypätkää taksiin ja ajakaa jäähallille. Ei tule kalliksi per henkilö ja on myös työllistävä vaikutus.

  VastaaPoista
 9. Tunnistinkin sinut lapsinesi ylittämässä bussipysäkin viereistä suojatietä lastesi kanssa tässä Kirkkonummella :D Nyt selvisi miksi :D t.kirkkonummelainen puoli7 katsoja

  VastaaPoista
 10. Huomenta,
  Luin bloginne kuunneltuani Mikon ajatuksia aamutelevisiossa.Elimme poikani kanssa vuoden ilman ajokorttia (lääkäri vei kortin) ja voin kokemukseni perusteella lohduttaa teitä muutamilla "faktoilla". Jopa "mettämaassa" pärjää ilman autoa, mutta se - kuten tästä blogistannekin tulee esille - vaatii suunnitelmallisuutta ja aikaa. Matkustamiseen menee paljon, paljon enemmän aikaa. Autoton elämä on kuitenkin merkittävästi edullisempaa. Reittioppaat <3 . Ilman niitä suu nnitteluun menisi ikuisuus.
  Tsemppiä viikonlopun haasteisiin.
  Krista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Krista! Olemme itsekin huomanneet sen, että aikaa kyllä kuluu matkoihin enemmän. Siitä huolimatta se aika on jotenkin parempaa. Mielestäni 40 min. työmatkaan pyörällä on huomatavasti parempi vaihtoehto kuin 20 min. autolla. Se 20 minuuttia autossa tuntuu totaalisen haaskatulta ajalta.

   Poista
 11. Meidän helsinkiläinen perhe myös kokeili autottomuutta pari vuotta sitten, mutta se kaatui teini-ikäisen tyttären iltatreeneihin, jotka päättyivät iltakymmeneltä Espoonlahdessa. Lisäksi oli satunnaiset viikonloppukisat, jotka kylläkin olivat pääkaupunkiseudulla mutta kun kisapaikalla piti olla lauantaina ja sunnuntaina klo 7... Ei ollut sydäntä pistää tyttöä yksin kulkemaan illalla myöhään tai aamulla varhain, joten luovutimme ja hankittiin auto. Jonkin verran käytettiin Ekorentin autoja, jotka oli ihan näppäriä pikkureissuilla.

  Autottomuus oli kuitenkin jotenkin vapauttavaa, ja tunnistin kyllä Mikon ajatukset tämän aamun haastattelussa. Ehkäpä mekin vielä joskus siihen palataan :)

  Teille tsemppiä syksyyn ja erityisesti talveen!

  -Taina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika aikaansa kutakin. Mekin menemme tämän ratkaisun kanssa ns. päivä kerrallaan. Jos menee liian hankalaksi, niin tehdään sitten uusia ratkaisuja. Autottomuus sopii meidän tämän hetkiseen tilanteeseemme, joten nautitaan siitä nyt 😊.

   Poista
 12. Espoon perukolta Kauklahdesta lakkautetun Mankin seisakkeen vierestä meni Hkiin tyttären luo julkisilla kaksine vaihtoineen tasan 1t, nykyisestä asuinpaikasta Forssasta 100km päästä Hkiin pikavuorolla pääsee 2t ...hmmm Espoon julkiset?
  ja kunhan hsl:n uusi kaarimalli toteutuu ja Espoo jakautuu moneen hintaluokkaan niin taitaapa usein taksi olla oiva vaihtoehto. nimim.valintoja

  VastaaPoista
 13. Vaikka ajaisi kaikki hankalat viikonloppujen harrastusreitit taksilla, tulee se silti halvemmaksi kuin oman auton omistaminen. On ihan virheajatus, että "taksi on kallis" - ei sitä voi verrata pelkkäään kulutettuun bensaan, vaan todellisiin autokuluihin per km tai ajokerta. Mitä isompi ja uudempi auto, sitä halvempaa taksilla ajo olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Noita kaikkia autoilun kuluja voi olla hankala ynnäillä. Esim. auton arvon alenemista voi olla vaikea arvioida, mutta sen huomaa kyllä, kun autoa myy 😬.

   Poista
 14. Hianoo! Kerta kaikkiaan loistavaa! Autottomuss nouskoon ja voittakoon!

  VastaaPoista
 15. Heippa! Mielenkiinnosta aloin lukea pohdintojanne vaikka oma tilanteeni on painvastainen, autottomasta autolliseksi pohjoiseen muuton myota. Julkista liikennetta ei juuri ole ja valimatkat pitkia. Mutta loysin itselleni toimivimman valimuodon, nimittain yksityisminileasingin haluamissani patkissa. Reissaan ulkomailla keikkatoissa joten mieluummin maksan kuukausimaksun joka sisaltaa kaiken paitsi bensat ja minulla on uusi (vioista huoleton yleensa) auto, kuin etta seisotan omaani pitkia patkia ja aina on akku tyhja yms. kun sita tarvitsisi. On ollut minulle toimivin ratkaisu toistaiseksi. Suosittelen jos kaamoskausi kay koville! ;) Tsemppia!

  VastaaPoista
 16. Kiitos! Kyllähän näitä vaihtoehtoja onneksi koko ajan tulee lisää. Fakta vain taitaa vielä olla se, että toistaiseksi nämä mahdollisuudet ovat vähän epätasaisesti jakautuneet pitkin pitkien etäisyyksien Suomea. Tsemppiä ja hyvää syksyä sinnekin 🙂!

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Back to Top