Jokaisen on toimittava - nyt!


Olemme tässä blogissamme pyrkineet tietoisesti välttämään kaikenlaista saarnaamista ja tuputtamista. Aiomme jatkossakin pääasiallisesti pitäytyä hupaisissa autottoman perheen arkikommellusten kuvauksissa. Nyt on kuitenkin puhuttava hetki asiaa.

Kansainvälisen IPCC-ilmastonmuutospaneelin julkaisema selvitys kertoo pysäyttävästi sen, että ihmiskunnan on ryhdyttävä toimiin ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi juuri nyt.

Tästä maapallosta tulee oikeasti inhottava paikka asua jos me emme ota tätä viestiä tosissamme. Ja siitä tulee inhottava paikka juuri meidän lapsillemme. Meidän lastemme nimet ovat Otto ja Martta. Sinun lastesi nimet ovat: ____________________. Juuri heille tästä maailmasta tulee todella kurja jos me emme kaikki ryhdy tosissamme kantamaan huolta yhteisestä kodistamme. Köyhien ja kehittymättömien maiden muksut ovat tässäkin asiassa kaikkein turvattomimmassa asemassa.

Yksilöt voivat tehokkaimmin vaikuttaa ilmastoon kolmella tavalla: asumisella. liikkumisella ja ravinnolla. Meillä on tarjota yksi käytännön elämässä hyväksi koettu tapa, jolla kuka tahansa voi vähentää ilmastokuormaa: autoilun vähentäminen.

Olemme eläneet autotonta lapsiperheen elämää nyt vuoden ajan ja voimme suositella valintaamme lämpimästi myös muille. Autoilun vähentämisellä on runsaasti hyviä puolia: rahan säästyminen, arkiliikunnan lisääntyminen, fyysisen kunnon sekä yleisen elämänlaadun nouseminen ja tällä hetkellä kaikkein tärkeimmältä tuntuva hiilidioksidipäästöjen vähentyminen.

Autoilusta luopuminen on pelottava ajatus. Me tiedämme koska se pelotti meitäkin. Monet pelot ovat kuitenkin osoittautuneet aiheettomiksi. Monet niistä matkoista, joiden ennen ajattelimme onnistuvan vain omalla autolla, on helposti tehtävissä julkisella liikenteellä. Meidän arjessamme julkista liikennettä edustavat myös taksit. Kaikkein vaikeinta on autottomuudessa onkin ollut noiden pelkojen ja ennakkoluulojen selättäminen.

Emme tietenkään sano, että kaikkien on nyt heti luovuttava autoilusta kokonaan. Ei se ole kaikilla Suomen kolkilla yhtä helppoa. Ihan jokainen voi kuitenkin varmasti ainakin vähentää autoilua. Kokeile edes. Jos sen jälkeen tuntuu, että yksityisautoilun vähentäminen on sinulle liian painava korsi kannettavaksi yhteiseen kekoon, niin toimi sen mukaan, mitä parhaaksi näet. Me uskallamme kuitenkin luvata, että autoilun vähentäminen voi tuoda elämääsi kosolti positiivisia vaikutuksia.

Käsi sydämelle. Autoilu on mukavuustekijä. Autoilemme, koska olemme tottuneet autoilemaan. Se on tapa. On kuitenkin myös muita, mukavampia ja parempia tapoja.

On helppoa sanoa, että yksittäiset yksilöiden toimet ovat vaikutuksiltaan mitättömiä ja todelliset ilmastovaikutukset syntyvät aina jossain muualla. Tästä ajattelumallista on luovuttava. Nyt ei enää riitä se, että joku muu jossain muualla tekee jotain. Koko ajattelutavan on muututtava niin, että totta kai me kaikki teemme jotain.

Mikko, Kristiina, Otto ja Martta4 kommenttia

 1. Kivaa lukea blogianne, voi kun olisitte aktiivisempiakin! Meillä autosta luovuttiin vuonna 2015, eli autottomuutta on jo takana muutamia vuosia. Ajatus lähti siitä, kun suht uuteen autoomme tuli tonnin remontti. No, se tehtiin ja auto myytiin ja koko auton myyntihinnalla ostettiin pyöriä... monta pyörää ja myös hieno lastipyörä. Ja pyöräiltyä ja käveltyä tulee paljon, satoja kilometrejä kuukaudessa. Se on yllättävän helppo ajatus, kun autoa ei ole pihassa houkuttelemassa laiskotteluun. Nelihenkisenä perheenä autottomuus on arjessa naurettavan helppoa... ainakin silloin, kun sää on suotuinen, kaikki ovat terveitä ja kaikilla on hyvä mieli - eli ei aina, mutta useimmiten. Eihän tämä aina ihan kätevintä ole, mutta takana on niin paljon ideologiaa, näyttämisen halua ja riemua (hah, me pärjätään ilman autoa) ja myös pihiyttä, että hyvin sujuu nyt ja toivottavasti jatkossakin. Tsemppiä teidänkin porukalle autottomuuteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi mahtavalta! Meidän blogialustassa oli joku hämminki, jonka vuoksi kommentit olivat hävinneet. Siksi vastaamme tähän vasta nyt. Kaikkea hyvää teille! Olisi kiva kuulla jatkossakin teidän kuulumisia 😊!

   Poista
 2. Kiitos hyvistä blogikirjoituksista. Ajatuksia herättävää ja kyllä, auto on alkanut jäädä kotipihaan enemmän ja enemmän. Viime kesänä autoamme korjattiin oikein urakalla, satanen sinne ja satanen tuonne... Huh huh! Harmikseni Pohjanmaalla julkinen liikenne on mitä on ja asiakkaiden luo täytyy päästä, mutta josko vaikka viikko kuukaudessa ilman autoa olisi edes alku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän on ihan loistava alku! Kukin omien mahdollisuuksiensa mukaan, eiks vaan 😊! Pääasia on se, että ei ole välinpitämätön! Kaikkea hyvää!

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Back to Top