Takaisin rattiinTänä viikonloppuna olimme saaneet kutsun Luumäelle rakkaiden ystäviemme mökille rapukekkereihin. Sanomattakin oli selvää, että tällaisia reissuja ei jätetä tekemättä vain sen takia, että meillä ei ole omaa autoa. Selvää oli niin ikään, että tähän reissuun ei lähdettäisi sankaroimaan julkisella liikenteellä. Ehei, järki käteen, vuokra-auto alle ja baanalle! 

Auton vuokraaminen oli todella vaivaton kokemus, lähinnä vaihtoehtojen runsaus teetti pientä pohdintaa. Tällä kertaa päätimme priorisoida hintaa ja pikainen vertailu osoitti, että edullisin paketti syntyisi, kun noudamme auton lentoasemalta. Koska kehärataa pitkin pääsee käytännössä katsoen autovuokraamon ovelle ja lentoasemalta saa lisäksi tosi hyviä hodareita, kyseessä oli varsinainen win-win -tilanne. 

Oli jo vähän sellainen fiilis, että kiva päästä pitkästä aikaa posottamaan autolla pitkin moottoritietä. Ennakko-odotus oli ihan, että life is a highway, mutta tuskin oli liikkeelle päästy, kun soraäänet takapenkiltä palauttivat todellisuuteen. Ensin oli nälkä, sitten alkoi läpsiminen, sitten toi oli kakkapää ja sitten oli huono olo, kun on niin pitkä matka. Kasvatusoppaamme lukeneina vanhempina päätimme ratkaista koko perheen matkustusmukavuuden laittamalla iPadilta Vain elämää pyörimään. Loppumatka sujuikin oikein rattoisissa merkeissä. Ja perillä auto sitten seisoi koko viikonlopun samassa paikassa, sen käytölle ei varsinaisesti ollut tarvetta :)Viikonlopusta syntyi monta mukavaa muistoa ja oli hienoa huomata, että omasta autosta luopuminen ei tarkoita sitä, että tarvitsisi luopua varsinaisesti mistään muusta. Vaihtoehtoja kyllä löytyy. Meissä tämä viikonloppu vahvisti sitä käsitystä, että meidän ei tarvitse omistaa autoa, meidän täytyy vain päästä liikkeelle. 

Auton vuokraus perjantaista sunnuntaihin maksoi 150 € ja bensat päälle. Pelkkä auton vuokraus olisi maksanut vain huokeat 90 €, mutta päätimme sijoittaa vielä 30 €/päivä täyssuojaan, jolloin vahingon tapahtuessa olisimme vapaita korvauksista ja omavastuista. Kokonaishinnassa suojan osuus on kieltämättä tuntuva, mutta yhden vuokra-auton Kroatiassa lomareissulla autotallin oveen kolauttaneina maksamme mielenrauhasta ihan mielellämme. Miten te muut auton vuokraajat menettelette muuten vastaavassa tilanteessa? Mitä kaikkia lisäpalveluja ostatte?

Saimme jälleen kerran syyn onnitella itseämme omasta autosta luopumisesta, kun kaarroimme palauttamaan vuokra-ajokkiamme lentoasemalle. Juuri ennen määränpäätä autosta alkoi kuulua outoa rahinaa. Oman auton ollessa kyseessä, tämä olisi potentiaalisesti pilannut koko viikonlopun vielä kalkkiviivoilla, kun olisi pitänyt alkaa pähkäillä, että mikä siinä nyt on ja selvitäänkö tällä kertaa satasilla. Nyt riitti, kun avaimia palauttaessa ilmoitti asiasta vuokraamon kassahenkilölle, joka reippaasti totesi: No ne on varmaan jarrut, tämä on tällä selvä. Hyvää kotimatkaa!

Autoa palauttaessa huomasin myös, että lapset olivat tuoneet kengissään autoon aikamoisen määrän hiekkaa. Tunsin sielussa asti värisevää hyvänolontunnetta siitä, että se on joku muu, joka tämän kiesin imuroi. Nämä ovat juuri niitä pieniä suuria onnenhetkiä, joita vain autottomat kokevat.
20 kommenttia

 1. Mielenkiintoinen blogi, kiitti tästä.
  Yksi asia vain häiritsee: Previous story ja Next story ovat väärin päin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kivasta palautteesta, Kia! Ja kiitos myös tuosta teknisestä huomiosta. Ei mitään hajua miksi näin, mutta perheemme tekninen tuki (eli me :D) yritämme ratkoa asian. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Kysyitte, että miten itse toimitte vuokrausten kanssa tarjottavista lisäpalveluiden valinnassa. Vastaan, että pyrin ottamaan mahdollisimman vähän.

  Totuushan on, että vakuutusyhtiöt tekevät voittoa ja silloinhan vakuutuksenottaja maksaa. Vuokra-autoissa on aina vakuutus ja lisärahalla voi nollata tai pienentää omavastuuta. Itse käytän usein vuokra-autoa ulkomailla ja lähes aina olen jättänyt omavastuun korkeaksi. Vain silloin, kun kyseessä on kalliimpi laite ja sen vuoksi hyvin iso omavastuu, olen maksanut lisähintaa sen nollaamisesta. Viimeksi kesäkuussa fillariporukan pikkubussista Italiassa. Siinä oli lisäksi useampia maksajia, joten lisähinta ei lurjusta kohden ollut niin paljon.

  Vakuutus on elämäntilanteisiin, jossa oma talous menee sekaisin, kun vahinko sattuu. Näinollen kotivakuutus ja matkavakuutus on oltava kunnossa. Tietysti myös kalliin auton kaskovakuutus. Jos vahinko on kustanuksiltaan sitä luokkaa, että sen voi lompakosta maksaa, kannattaa se sieltä maksaa vakuutuksen sijasta. Edellyttää tietysti, ettei ole niin huono-onninen, että kovin usein kolisee tai sattuu ja tapahtuu.

  Mukava oli taas blogia lukea!

  Heikki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista, Heikki! Hyviä pointteja! Me olemme olleet aika turvallisuushakuisia noissa omavastuuasioissa sen jälkeen kun eräällä lomareissulla piti kaivella kuvetta epäonnistuneen parkkeerauksen jälkeen. Mutta onhan tuo hinta tässäkin esimerkissä todella kova. Saimme blogipostauksen jälkeen vinkkejä ulkomaisista vakuutusyhtiöistä, joista voi ottaa huomattavasti halvempia täyssuojia vuokra-autojen omavastuuosuuksiin. Aiomme perehtyä niihinkin. Hyvää syksyn jatkoa 😊,

   Poista
 4. En tiedä, millaisia yhteiskäyttövaihtoehtoja on tällä hetkellä tarjolla, mutta oman autottomuusjaksolla maaseutumatkat kannatti tehdä vuokra-autolla CityCarClubin palvelun sijaan. CCC toimi hyvin pääkaupunkiseudulla ja oli kätevä, kun auton saattoi vain noutaa sopivasta pisteestä ja ottaa sen käyttöön kännykän avulla. Auton saattoi myös jättää pienellä lisämaksulla johonkin muuhun pisteeseen, jos se sopi omiin kuvioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itse asiassa kuulumme tähän kyseiseen palveluun jo. Vielä vain ei ole tullut kokeiltua. Mutta vaikuttaa ihan varteenotettavalta!

   Poista
 5. Joo, Heikki, tuo vaihtoehto pitää ehdottomasti tutkia myös! Vaihtoehtoja tuntuu piisaavan, varsinkin täällä ruuhka-Suomessa.

  VastaaPoista
 6. Joo, pääkaupunkiseudulla on vaikka mitä. Katsoin että CityCarClubilla on 11 luovutus/palautuspistettä Espoon ja Kauniaisten alueella. Palvelun käytettävyys teidän kannalta riippuu kotinne sijainnista. Kun asuimme Herttoniemessä metroaseman lähellä, oli kätevää ottaa auto metroparkista olevasta pisteestä. Autojen saatavuus oli oikein hyvä. Palvelussa on sekin hyvä puoli, että voi valita autotyypin tilanteen mukaan.

  VastaaPoista
 7. Kiitos blogistanne, se herättää mukavaa keskustelua ja aihe on varsin laaja ja ajankohtainen. Kirjoitin blogia autottomuudesta ja joukkoliikenteestä 2 vuotta, nyt takki on toistaiseksi tyhjä. Taloyhtiössä keskustelu sähköautojen latauspistokkeista käy kuumana, joten ehkä siitä seuraava postaus. Vertailitteko eri vuokrafirmoja ja onko olemassa sivustoa, jolla voi verrata firmoja keskenään vai tarvitseeko jokainen sivusto kahlata erikseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiitos kommentista. Joo, katsotaan miten pitkää tarinaa tähän blogiin riittää :) tämä aihe ei ehkä ihan pohjaton kaivo ole. Tein jonkin verran vertailua eri vuokrafirmojen välillä ja löysin myös sivuston rentalcars.com. Sillä on myös oma app. Mielestäni vertailee useiden vuokrafirmojen autoja. Mukavaa syksyä!

   Poista
 8. Itse olen hankkinut erillisen autonvuokrausvakuutuksen vuodeksi kerrallaan. Esim. https://www.icarhireinsurance.com, https://www.worldwideinsure.com/car-hire-excess-insurance.php, https://www.carhireexcess.com/ ja muut vastaavat. Tulee huomattavasti edullisemmaksi jos vuokraa autoa useamman kerran vuodessa ja on kuitenkin lisäturva, joka kattaa suuremmatkin vahingot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuomas tästä vinkistä! Facebookin puolella saimme samansuuntaisen kommentin ja tämä vaihtoehto täytyy ehdottomasti tutkia ja ottaa käyttöön.

   Poista
 9. Kyllä auto pitää palauttaa siinä kunnossa kuin on saatu itselle käyttöön. Siivouksesta pitäisi veloittaa ihan kunnon maksu. On naurettavaa retostellakaan moisella.
  Tällaisille ihmisille ei mielellään mökkiäkään vuokraa. Eletään näköjään kuin pellossa ja vähät välitetään toisen omaisuudesta. Näille junteille kuuluisinlusämaksu kaikesta mitä vuokraavat.
  Siispä: mökin vuokraajat huomatkaa , että toimittaja ei välitäntippaakaan miten esim mukdut likaavat jne. Boikottiniski ainakin meillä Kekäläisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, Hilla!

   Juu, tottakai toisen omaisuutta pitää kunnioittaa niin vuokratessa kuin muutenkin. Autovuokraamomme vuokrausehdoissa lukee näin:

   Vuokraaja on velvollinen korvaamaan vuokraamolle auton epätavanomaisesta likaantumisesta johtuvat siivous- ja puhdistuskustannukset.

   Jäin vielä kommenttisi tiimoilta pohtimaan tätä asiaa ja soitin vuokraamoon tiedustellakseni asiaa. Sieltä kerrottiin, että esimerkiksi lemmikkieläinten jäljistä veloitetaan siivouskulut ja samaten jos penkeille on kaatunut jotain. Sitä vastoin lasten kengissä autoon kulkeutuneet hiekat ovat ihan tavanomaista likaantumista eivätkä aiheuta asiakkaalle lisäkuluja. Autot siivotaan jokaisen vuokrauskerran jälkeen ja tämä kuuluu normaalina osana vuoraustoimintaan.

   Päättelin viestistäsi, että toimit itse mökkivuokrausalalla ja ymmärrettävästi siinä bisneksessä siistit vuokralaiset ovat erityisen arvossaan. Olemme itsekin joskus mökkejä vuokranneet ja pyrimme kyllä aina jättämään paikat siistiin kuntoon. Itse asiassa hotellireissuillamme Kristiinalla on jopa tapana pedata hotellisängyt ennen siivoajan tuloa. Itse en ole vanhana hotellisiivoajana tähän lähtenyt :).

   Hyvää syksyä sinulle :)!

   Poista
  2. Ääh ja puuh. Kaikenlaisia kommentteja sitä onkin! Eiköhän hiekat kuulu ihan asiaan ja ole normaalia elämää.
   Tsemppiä teille ja toisena entisenä hotellisiivoajana - korjaan lokalvårdarena - revin aina ennen lähtöäni tyyynyliinat ja lakanat pois mieheni vastusteluista huolimatta.

   Poista
 10. Hei! Meidän nelihenkinen perheemme ei ole koskaan omistanut autoa. Pyöräilemme paljon ja käytämme julkisia liikennevälineitä. Taksi vie kurjimmalla kelillä hankalat treenimatkat, syksyn ja talven mökkiviikonlopuiksi vuokrataan auto ja kesäkuukausiksi olemme hankkineet auton minileasing-sopimuksella. Meillä on siis auto käytössä silloin kun sitä tarvitsemme, ja muulloin siitä ei tarvitse huolehtia. Tämä on sopinut meidän perheellemme. Onnea teille autottomaan arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kuulostaa teidän liikkuminen ja eri kulkuvälineiden käyttö ihan meidän perheeltä :) mukavaa syksyä!

   Poista
 11. Minusta yhteiskäyttöautoilussa (CityCarClub, GoNow, ...) ei kannata olla liian nirso siisteyden suhteen. Hinnat voidaan pitää sitä edullisempana mitä tiheämmin autoja otetaan käyttöön. Auton siisteyden tarkistaminen ja mahdollinen siivoaminen jokaisen käyttökerran jälkeen tekisi järjestelmän jäykäksi ja lisäisi kustannuksia. Jokaisen käyttäjän tulee tietysti pitää huolta, että jättää auton kohtuullisessa siivossa, mutta joustavuuden vuoksi ei kannata odottaa autovuokraamojen tasoista käyttöönottokuntoa.

  VastaaPoista
 12. Mites noiden turvaistuinten kanssa menettelitte? Autottomilla tuskin on omia turvaistuimia? Nykyään lasten pitää käyttää yläasteelle asti jonkinlaista istuinta.

  VastaaPoista
 13. Kiitos kivasta blogista! Meidän perhe luopui autosta 4 v sitten, emme ole vielä halunneet uudestaan omaa autoa... Maalle menoa varten tai joskus muutenkin vuokraamme auton matalalla kynnyksellä. Autoeuropella on yleensä halvemmat hinnat samoista vuokraamoista kuin Rentalcarsilla. Suomessa ei yleensä tarvi pelätä, että joku parkkipaikalla kolhii, varsinkaan siellä maalla, joten ilman lisävakuutuksia on menty nämä vuodet ongelmitta. Emme ole nähneet tarvetta Citycarclubille, koska lyhyet matkat sujuvat tarvittaessa taksilla mukavammin ja helpommin eikä valttämättä kalliimmalla ja jo vuorokauden hinta on tavallisella vuokra-autolla parempi. Parasta autottomana on huolettomuus, ja se että auton omistamisen sijaan rahaa voi käyttää muuhun. Silloin kun lapset olivat pieniä, meillä oli vain yksi auto. Joskus vein lapsia päiväkotiin ja kouluun bussilla ja joskus taksilla. Lapset olivat tyytyväisiä, kun saivat jutella matkan ajan äiskän kanssa niitä näitä, ja itselläkin oli parempi mieli kuin ruuhkakuskina.

  VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Back to Top